Bam..! Op de koude tegelvloer.
…..Het is 1991, ik ben 24 jaar, ik lig op de badkamervloer met mijn gezicht op de koude tegels. Het voelt raar aan in mijn gezicht, anders dan anders.

Ik kijk verbaasd in de ogen van mijn vriend die op de klap afkomt. Zomaar ineens lig ik daar. Mijn benen voelen niet van mij, alsof ze nat zijn en ik ze gestoten heb. Met een raar “elektriciteit-gevoel”.

Bewegen gaat moeilijk. Mijn benen zijn slap alsof ze van elastiek zijn. Terwijl ik probeer omhoog te komen is het enige wat er in mijn hoofd speelt; wat is dit? Dit moet ophouden, ik wil dit niet.

Mijn benen zijn lam… vanaf mijn navel naar beneden tot aan mijn tenen houdt het gevoel op… Zelfs naar het toilet gaan voel ik niet. Het loopt er gewoon uit en ik voel niets. Voor schut gewoon…

Vanuit de badkamer naar het ziekenhuis, elke keer weer…een jaar lang onderzoeken met allerlei stofjes die worden ingespoten in mijn aders. Op en neer naar de specialist, als een zombie wachtend op het oordeel wat er gaat komen. Een groot leeg gevoel… wat een 24- jarige niet wil en kan hebben. En toch gebeurt het.

De uitslag in het ziekenhuis is er een om te onthouden: Multiple sclerose . De neuroloog vertelt het monotoon en zonder emotie. Het klinkt bijna nors; “zoek zittend werk, je komt zeer waarschijnlijk in een rolstoel, kinderen zou ik niet nemen en je gaat eerder dood als een ander”. Bam! Ik had er nog nooit van gehoord, Multiple sclerose. Het dringt niet tot me door, mijn brein stopt met denken, mijn hart stopt met voelen.

Dit is een stukje uit mijn lezing ‘SHOUT’.

Nu is het anders. Heel anders, veel beter, ondanks de Multiple sclerose. Mijn benen voelen goed, een beetje anders na 2 uur lopen maar dat mag de pret niet drukken. Ik leef mijn ondernemende dagen met flinke dosis energie, geen dutje meer in de middag of de dag doortrekken op wilskracht. Ik heb 2 mooie kanjers van zonen en vier het leven to the max. Er is veel gebeurd wat me ongelofelijk goed heeft geholpen om me top te voelen!

5 systemen zijn belangrijk voor een buitengewone gezondheid. 5 systemen die ik nu toepas en die een leven geven dat mogelijk was in mijn dromen. Van 9% energielevel in mijn lijf naar 81%! Hoe cool is dat! Ik vier het leven met de mensen waarvan ik hou. Ik help anderen om zich supergoed te voelen. Inzicht in wat nodig is voor jou als persoon!

En toch hoor ik mensen zeggen: “je hebt wel geluk gehad”. Nee, ik heb heel hard gewerkt om te komen waar ik nu ben, om te voelen zoals ik me nu voel. Om elke dag te bruisen van energie in mijn lijf en gedachten! Dat wens ik ook voor jou! En het kan. Vier het leven!

Yvonne